Nem titok: a koronavírus járvány megrendítette a fitneszipart.

2021-ben a “többet, gyorsabban, tovább” mottók helyett nagyobb egészségorientáltságot, holisztikus ajánlatokat és ezzel együtt szakosodást fognak mutatni a mozgásszínterek – és tapasztalni a sportolásra vágyók.

 

A karanténnal járó korlátozások ideje alatt sokan otthon, különböző ingyenes digitális szolgáltatásokkal (APP-ok, online köredzés és tréning videók) igyekeznek magukat formában tartani. Az ilyen alternatív mozgásos lehetőségek várhatóan a jövőben is csak fejlődni fognak, és noha a fitneszrajongók többsége szeretne újra visszatérni az edzőterembe, ott elvárja majd azokat a feltételeket, amelyek megakadályozzák, hogy az edzés együtt járjon a koronavírus fertőzés kockázatával.

Ralph Scholz, a Német Ipari Szövetség a Fitneszért és Egészségért (DIFG) vezetője szerint a németországi edzőtermek 2019-ben 11,6 millió tagot számláltak. Közülük több mint egymillióan mondtak le eddig tagságukról, és ez a tendencia általánosságban is érezhető.

A tények azt mutatják, hogy sok embert foglalkoztat a közösségi sporthelyszínek lehető legmagasabb szintű védelme, ezért a stúdióüzemeltetők számára – ha vissza szeretnék szerezni a vendégkörük bizalmát – ennek biztosítása alapfeltétel lesz az idei évben.

Az online alkalmazások térhódítása

A zárva tartó fitneszstúdiók időszakában a legtöbb sport- és fitneszrajongó az online ajánlatokhoz fordult. Különösen népszerűek az olyan alkalmazások, mint a Freeletics, amelyek mesterséges intelligenciát (AI) használnak a felhasználók egyéni képzési ajánlatainak összeállításához.

“A felhasználók számára a fő előnyök az edzés tervezéséhez, figyelemmel kíséréséhez, eredményéhez, és akár a motivációhoz való hozzáférés, mindezt együtt, kedvező áron. Ezeket az igényeket szem előtt tartva, az ilyen alkalmazásokkal sokkal több embert lehet elérni, mint valaha.” – nyilatkozta Simon Alger, a Freeletics vezető adatkutatója.

Jó példa az új digitális trendre az úgynevezett peloton kerékpár is, amellyel az interneten keresztül kapcsolatba léphetnek egymással a világ minden tájáról a kerékpár rajongók, és a kardióedzést akár virtuális versenyként is letekerhetik.

A “kültéri” lesz a nyerő

A szabadtéri fitnesz témája éppen a koronavírus miatt vált fontossá. A szabadban végzett mozgás sokkal kevésbé veszélyes, mint a gyakran belső levegő keringetésű berendezésekkel ellátott zárt térben, különösen az intenzív edzéseket tekintve. A fitneszstúdióknak ezért érdemes előrelátóan több felszerelést és tevékenységet a szabadtérbe áthelyezniük, biztonságosabb környezetet teremtve ezzel a vendégeik számára.

Több egészségügyi orientáció a fitnesz ajánlatokban

A világjárvány következményeként a mozgás és az egészséges életmód az eddiginél sokkal több figyelmet kapott. Ez elvileg jó hír a fitneszipar számára, hiszen a rendszeres sportolás erősíti az immunrendszert. A gyakorlatban azonban váltásra, és megfelelően biztonságos ajánlatokra van szükség. Az edzőteremből egészségorientált fitneszterem kell váljon, melyben a helység és a személyzet alkalmasságára, illetve az egészségmenedzsment témájára is fontos szerep hárul.

Differenciált és célcsoport-orientált képzés

Legyen szó médiahasználatról, vásárlási magatartásról, vagy utazásról: az individualizáció az élet minden területén előrehalad, és ez természetesen vonatkozik a fitnesz ügyfélkör kívánságaira is. Legyen szó a nagy intenzitású edzésen keresztül elérhető lehető leggyorsabb önoptimalizálásról, vagy az új Glide Fit edzésirányzatról, kötelező a differenciált és célcsoport-orientált képzés.

Természetesen az általános igényeket kielégítő fitnesz stúdiók továbbra is működni fognak. Ezzel együtt a testre szabott ajánlatokkal rendelkező stúdiók és edzőtermek egyre több mozogni vágyót vonzanak majd magukhoz. A specializáció nyújtotta változás anyagilag is vonzó lehet a fitneszstúdiók számára, hiszen minél különlegesebb, személyre szabottabb szolgáltatásokat kínál, annál magasabb összeget tud elkérni a vendégeitől.

Új célcsoportok megjelenése

A koronavírust tekintve a magas kockázatú csoportok (mozgásszegények, túlsúlyosak, krónikus betegek), és az idősek fókuszában is erősebb kontúrral jelentkezik az egészség és a fittség, vagyis a mozgás iránti igény. Ez a helyzet olyan alapvető célcsoporttá teszi őket, amelyet most specifikus ajánlatokkal és edzéslehetőségekkel felvértezve sikerrel mozgásra lehet csábítani.  A win-win ajánlatok között szerepelhetnek az egyéni edzéstől, vagy a kis edzőcsoportos edzésektől a digitális, vagy a sport- és mozgásszakemberekkel megtámogatott összetett ajánlatokig bármi, ami a kockázatmentes fejlődést lehetővé teszi számukra.

A testet és az elmét összekapcsoló edzések népszerűsödése

Az olyan mozgásformák iránt, mint a jóga, a mentális edzés vagy a Pilates, a világjárvány csak fokozta az érdeklődést. 

A vírus miatt felgyülemlő aggodalom, és a korlátozásokkal járó stressz miatt egyre többen akarják kombinálni fizikai edzésüket a mentális relaxációval. A fitneszipar ajánlataiba tehát feltétlen be kell vonni és meg kell erősíteni az ilyen jellegű mozgásformák jelenlétét, ezzel együtt pedig a sportpszichológiát, és annak szakembereit.

Holisztikus ajánlatok

Edzőteremi edzés eszközökkel, vagy street workout és kocogás? A stúdiók bezárása felgyorsította ennek a kérdésnek a megválaszolását.

Mára sok, korábban „felszerelés-rajongó” fordult a szabadtéri sportok, a saját testsúlyos edzés felé, és ezzel megugrott a teljesítményeket rögzítő különböző applikációk, online alkalmazások felhasználóinak a száma. Ebben az új online sportvilágban a felhasználók virtuális közösséget alkotnak. Az összetartozás érzése fontos és szinte folyamatos, hiszen az edzés eredményeit az állandóan magukkal hordható „okos” eszközök rögzítik.

A fitneszipart ért veszteség túlélésében ezért is lesz elengedhetetlen a megfelelő sportszíntér, a gépek, a sport- és egészségügyi szakemberek biztosításának, és a mozogni vágyók igényeinek az összekapcsolása: a pandémiában is sportolni vágyók számára kidolgozott holisztikus ajánlatok.

 

Az Beachbody legutóbbi felméréséből kiderült, hogy tíz rendszeresen sportoló amerikaiból kilencen úgy vélik: bár a járvány lecsengése után is folytatni fogják az otthoni edzéseket, feltétlen visszatérnek majd az edzőterembe. Ebből pedig már sejthető, hogy a 2021-ben ránk váró kétségtelenül sok meglepetés, újítás és változás közepette is, az edzőtermek és fitneszstúdiók hangsúlyos elemei maradnak a sportolni vágyók fitneszrutinjának.

Categories: Hírek

0 Comments

Leave a Reply