Mint azt korábbi körlevelünkben már jeleztük, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége hivatalos állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központól, hogy 2021. április 7-től látogathatják-e a szabadidős sportlétesítményeket olyan személyek is, akik nem rendelkeznek hivatalos versenyengedéllyel.

Megkeresésünkre Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony az alábbiakat írta válaszlevelében:

A Belügyminiszter április 6. napján kelt 1/2021. (IV. 6.) BM határozata szerint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 144/2021. Korm. rendelet) 2. alcíme, 3. alcíme, 13. §-a és 14. §-a hatályba lépett.

A 144/2021. Korm. rendelet 14. § (3) bekezdés a) pontja alapján a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet szolgáltatásokat szabályozó 6. §-a valóban hatályát veszti, azonban a vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseit 2021. április 19-ig lehet alkalmazni, melynek vonatkozó rendelkezése szerint:

„12. § (1) Az e rendeletben meghatározott kivétellel tilos

c) az edző- és fitneszteremnek,

a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás.”

Fentiek alapján megállapítható, hogy az edző- és fitneszteremnek látogatására a jelenlegi védelmi intézkedések alapján továbbra sincs lehetőség.

A Korm. rendelet 12. § (4) bekezdése továbbra is meghatározza a kivételeket: „a jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.”

Vagyis a Nemzeti Népegészségügyi Központ megerősítette azt az állásfoglalást, ami már jó ideje egyértelműsítette, hogy április 19-ig csak versenyengedéllyel rendelkezők látogathatták a szabadidős sportlétesítményeket. 

Mivel az országos tisztifőorvos asszony levelében említett dátum közben lejárt, egy újabb, aktuális állásfoglalást kértünk a Nemzeti Népegészségügyi Központtól azzal kapcsolatban, hogy a 484/2020 (XI.10.) rendelet április 19-i hatálya meghosszabbításra került-e.

Ez azért fontos kérdés a szabadidős sportlétesítmények igénybevétele szempontjából, mert ez a rendelet nevesíti, hogy csak versenyengedéllyel rendelkezők látogathatják a szabadidős sportlétesítményeket.  Az ismételt kérdésünkre kapott hivatalos választ természetesen megosztjuk veletek honlapunkon és facebook oldalunkon is.

Addig is, kitartást mindenkinek!

Categories: Hírek

0 Comments

Leave a Reply