UPDATE (04.29.)

Az elmúlt napokban számos edzőterem és sportoló jelezte felénk, hogy kérjünk engedményt az operatív törzstől
annak kapcsán, hogy a már első oltást megkapó állampolgároknak ne kelljen várniuk a védettségi igazolványra ahhoz, hogy igénybe vehessenek edzőtermei szolgáltatásokat, hanem már az első oltáskor megkapott igazolással mehessenek sportolni.
Tekintettel arra, hogy a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter úr úgy nyilatkozott, hogy az igazolt sportolók korhatártól függetlenül és védettségi igazolvány megléte nélkül vehetik igénybe a szabadidős sportlétesítményeket, így azzal kapcsolatban is állásfoglalást kértünk, hogy az igazolt sportolói státusz egyenlő-e azzal a „versenyengedéllyel rendelkezők” státusszal, ami eddig vonatkozott a szabadidős sportlétesítmények igénybevételét illetően.
Azért hangsúlyos kérdés ez, mert a múlt pénteki, 4 milliós oltottsági szinthez rendelt szabályozás azt vetítette előre, hogy az igazolt sportolók (versenyengedéllyel rendelkezők) közül csak a 18 év alattiak mehetnek szabadidős sportlétesítményekbe.
A mai napon elküldésre került a fenti kérdésköröket felvető levél dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos asszonynak. Amint választ kaptunk, jelezzük felétek, addig is mindenkit arra buzdítunk, hogy éljen a védőoltás lehetőségével annak érdekében (is), hogy minél előbb mehessen sportolni. – MEDZOSZ

Index: Ők gyúrhatnak négymillió beoltott után

A négymillió oltotthoz kötött lazításokról szóló kormányrendelet változtat az edzőtermek működésén is. Az eddigi előírás szerint kizárólag azok vehették igénybe az ilyen létesítményeket, akiknek volt érvényes sportolói igazolásuk, ezt egyébként nem is volt annyira bonyolult megszerezni.

A HÉTFŐN MEGJELENT RENDELETBEN VISZONT RÖGZÍTIK, HOGY EDZŐTEREMBE, USZODÁBA ÉS JÉGPÁLYÁRA EZENTÚL CSAK A VÉDETTEK, VALAMINT A VERSENYSZERŰEN SPORTOLÓ 18 ÉV ALATTIAK MEHETNEK.

Tehát azok a 18 éven felüliek, akik eddig igazolt sportolóként edzhettek, de védettségi igazolvánnyal nem rendelkeznek, a négymilliós határ elérése után már nem használhatják a fitnesztermeket.

Ezzel jelen állás szerint azok a testépítők is nehéz helyzetbe kerülhetnek, akiknek nincs védettségi igazolványuk, de épp versenyre készülnek.

Dechert Áron, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének (MEDZOSZ) elnöke arra a felvetésünkre, hogy ez nem tűnik-e visszalépésnek az eddigiekhez képest, hangsúlyozta, hogy nála jobban senki nem szeretné újra a mindenki számára elérhető, korlátozások nélküli testmozgást, de

nem értelmezzük ezt visszalépésként. Ilyen harmadik hullám után jó intézkedésnek tartom, hogy nem engedünk össze mindenkit mindenkivel, így legalább biztonságosan, félelmek nélkül edzhetünk.

Ezt azzal egészítette ki, hogy az oltási kampány sebessége miatt már a fiatal generációk is vakcinához juthatnak.

Van egy javaslatuk

Az új szabályokat támogatják, de egy javaslatuk így is van az operatív törzs felé. A hivatalos kommunikáció szerint az első oltástól számítva 6-10 napon belül megkapja a védettségi igazolványt az érintett személy, a gyakorlatban viszont ez nem mindig van így. Kollégánk tapasztalata is azt mutatja, előfordulhat, hogy még a második vakcina időpontjáig sem érkezik meg a plasztikkártya.

Az a felvetésünk az operatív törzs irányába, hogy az esetleges csúszás miatt már a helyszínen kapott oltási igazolással is használhassuk ezeket a létesítményeket.

Dechert Áron szerint sok edzőterem üzemeltetőjének nem világos, hogy az ott dolgozókra milyen szabályok fognak vonatkozni, de a rendelet kitér erre is. Ez alapján a foglalkoztatott személy, ha a koronavírus elleni védettségét a helyszín vezetője felé nem igazolja, köteles azokon a területeken maszkot viselni, amelyeket a vendégek is látogathatnak.

Forrás

Categories: Hírek

0 Comments

Leave a Reply